származási hely: Dél-Amerika, Argentína
hossz: 4-5 cm
hőmérséklet: 22-26 Celsius
Tudományos név: Aphyocharax anisitsi (Eigenmann, Kennedy; 1903) Szinoníma: Aphyocharax rubropinnis, Tetragonopterus rubropictus Magyar név: Vörösúszójú pontylazac Csoport: Pontylazacok Származás: Dél-Amerika, Argentína Testhossz: 4-5 cm Természetes élőhely: Parana fólyó vizeiben él. Viselkedés: Békés. Vegyes akváriumba való látványos csapathal. Hasonló méretű pontylazacokkal, harcsákkal társíthatjuk. Táplálkozás: Szívesen fogyaszt minden élő haltáplálékot, de jobb műeleséget is. Szaporítás: Elég könnyű. Medence: Minimum 80 literes Halnépesség: 100 literre 8-10 hal Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett, sötét talajú akvárium. Hőmérséklet: 22-26°C pH: 5,9-7,2 Keménység: 8-12 NK° Várható életkor: 3-5 év Megjegyzés: Teste ragyogó, zöldesezüst színű, vérvörös úszójú halacska. Szépségét csak csapatban úszva mutatja meg igazán. Ezért, ha lehet, legalább 10-12 egyedet tartsunk, jó kiúszási lehetőséget biztosító medencében. 6-7 hónapos korban ivarérettek. A nőstények nagyobbak, különösen az erősen ikrás egyedek, a hímek rendszerint kisebbek és sokkal karcsúbbak. A hímek úszóján horogszerű képződmény van. Ez kifogásnál rendszerint a háló anyagába akad. Vigyázni kell, hogy átrakáskor ez ne szakadjon ki, vagy a hal ne akadjon fenn a hálóban. Az ívás nem jelent különösebb problémát. Ívatásukhoz 6-8 literes akváriumot töltsünk fel 4-6 nk° keménységű vízzel. Ajánlatos az akvárium fenekére műanyag ikrázórácsot helyezni, mert a hal aránylag erősen ikrarabló. Az akvárium fény felőli oldalára tegyünk finom szálú növényt. Az esti órákban kifogott tenyészpár gyakran már másnap leívik, és ez 300-nál is több ikrát eredményezhet. A 26-28 °C hőmérsékletű vízben 28-30 óra alatt kelnek ki az áttetsző lárvák. Az ötödik nap úsznak el. Ekkor elkezdhetjük etetésüket a legapróbb rotatóriával, naupliusszal. Bőséges etetés mellett a hatodik héten már színesednek úszóik, és a tizedik héten teljes szépségében csillog a közben már a nevelőmedencébe helyezett csapat. Read more: http://diszhal.info/Aphyocharax_rubripinnis.php#ixzz20JBE7J3Y Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.