származási hely: Brazília (Amazonas)
hossz: 3-4 cm
hőmérséklet: 22-27 Celsius
* Tudományos név : Hyphessobrycon pulchripinnis * Magyar név: Citromlazac * Csoport: Pontylazacok * Származás: Tocantin folyó (Brazília). * Testhossz: 4 cm * Természetes élőhely: Vízinövényekkel benőtt folyók. * Viselkedés: Társas, rajokban él, s a nyilt vizekben úszik. * Táplálkozás: Mindenevő * Szaporítás: Nehéz * Medence: Minimum 50 literes * Halnépesség: 50 literre 6 hal * Dekoráció: Sötét talaj, gyökerek, palalemezek. Elöl alacsony növények, pl. finom levelű amazóniai kardfű (Echindoris tenellus), hogy legyen elég hely az úszásra. * Hőmérséklet: 22-27°C * pH: 6,5-7. * Keménység: 4,5-7,3 NK° Megjegyzés: A citromlazac jellemzője a részben vörös szivárványhártya. Sárga farok alatti úszóját fekete csík szegélyezi, a csík a hímnél erősebb, mint a nősténynél. Ha elég nagy, az akváriumban tarthatunk velük együtt még egy pillangó tarkasügért (Apistogramma ramirezi) és egy csíkos baltahasú lazac (Carnegiella strigata) párt is, s így a medence minden szintjét benépesítjük. A szűrés óránként a medence térfogatának két-háromszorosa legyen. Szaporításhoz tegyünk 2 hímet és 3 nőstényt egy 30 literes, jávai mohával (Vesicularia dubyana) kibélelt akváriumba. A víz legyen nagyon lágy (1-2 NK°). Sötétítsük el az akváriumot, mert az ikrák nem fejlődnek fényben. Kb. 2 nap alatt kikelnek, és 4 nappal később már szabadon úsznak. Infuzóriákkal etessük őket és fokozatosan adjunk újra fényt a medencébe. Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.