származási hely: Japán
hossz: 4-5 cm
hőmérséklet: 20-28 Celsius
* Tudományos név : Caridina multidentata * Magyar név: Amano garnéla, Yamato garnéla * Szinonímák: Caridina japonica * Csoport: Gerinctelenek * Származás: Japán * Testhossz: 4-5 cm * Természetes élőhely: Lassú folyású, vagy állóvizek és mocsarak a Yamato folyó térségében. * Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket. * Táplálkozás: Algaevők, de adjunk nekik rendszeresen más eleséget is: forrázott zöldségeket, spirulina tablettát, száraz haltápokat. * Szaporítás: Nehéz * Medence: Minimum 20 literes * Halnépesség: 20 literre 5-6 garnéla * Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Az akváriumot jól fedjük le, mert rendkívül jó szabadulóművészek… * Hőmérséklet: 20-28 °C * pH: 6,5-7,8 * Keménység: 5-20NK° Megjegyzés: Az Amano garnéla nagyon népszerű a holland típusú akváriumok készítői és az akvakertészek körében. A garnéla nevét, a népszerű japán akvarista Takashi Amano után kapta, aki előszeretettel használta ezt a garnélát a növényes akváriumaiban, mivel rendkívül jó algaevők. Az Amano garnélák teste világosbarna, átlátszó. Testük oldalsó részén, több sorban, vöröses-barnás pöttyök találhatóak. A farkukon kettő, vagy több fehér és fekete folt található. A magas nitrátszintre és a nehézfémekre érzékenyek. A nőstényeknek az oldalukon lévő pöttyök inkább szaggatott vonalra emlékeztetnek, míg a hímeknél ezek jól elkülönülnek. Sajnos előfordul, hogy az Amano garnéla röviddel az akváriumba helyezés után elpusztul, ez annak is betudható, hogy gyakran vadon fogott példányok kerülnek az akvarisztikai boltokba és a hirtelen vízminőség változás megöli ezeket a garnélákat. Másik lehetőség, hogy nem találnak elég élelmet, és a garnélák éhen halnak. Gyakori hiba, hogy sokan azt gondolják, hogy ezek a garnélák kizárólag algaevők és nem adnak nekik más táplálékot. Halálukat okozhatja még a stressz is, amit a szállítástól kezdve a rossz vízminőségen át a nem megfelelő beszoktatás is okozhat. Etetni naponta egyszer érdemes, és mindig csak annyi élelmet adjunk nekik, amit 2-3 óra alatt elfogyasztanak. A túletetés leronthatja a vízminőséget. A sikeres szaporításhoz az Amano garnéláknak brakkvízre, vagy sósvízre van szükségük. A nőstény rengeteg petét hordoz, amelyeknek át kell még alakulniuk kikelés után, tehát nem a nagyok kicsinyített másai. Ezek a kis lárvák néhány nap alatt elpusztulnak az édesvízben. Brakkvízben az átalakulás kb. 20 nap múlva történik meg, de a túl magas hőmérséklet lassíthatja a fejlődést. Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.