származási hely: Guyana, Amazonas-medence
hossz: 3-4 cm
hőmérséklet: 24-28 Celsius
* Tudományos név : Hyphessobrycon serpae * Magyar név: Serpalazac * Csoport: Pontylazacok * Származás: Dél-Amerika, Paraguay, Peru * Testhossz: 4-4,5 cm * Természetes élőhely: az Amazonas medencéje * Viselkedés: Békés, társas medencében is jól érzik magukat. Etetésnél előfordulhat, hogy megcsípkedik egymás úszóit is. * Táplálkozás: Mindenevő, szívesen fogyasztanak minden élő eleséget. * Szaporítás: Elég könnyű. * Medence: Minimum 20 literes * Halnépesség: 20 literre 4-5 hal * Dekoráció: Növényekkel az oldalrészen és a háttérben sűrűn telepített akvárium. * Hőmérséklet: 24 -28°C * pH: 5,5-7,5 * Keménység: 3-12 NK° Megjegyzés: E nagyon tetszetős akváriumi halunk színében, formájában nagy változatosságot mutat. Hátrésze, teste vörösesbarna, nagy, fekete vállfolttal, úszói vörösek, hátúszóinak vége, hasúszójának szegélye fekete, olykor egészen keskeny fehér széllel. Egyes változatai, vállfolt nélkül, „minor" elnevezéssel kerülnek forgalomba. Tartása különösebb gondot nem jelent. Az ivarok megkülönböztetése kifejlett állatoknál könnyű, mert a nőstények erősen ikrásodnak és nagyobbak is lesznek az egyenes hasvonalú hímeknél, amelyek kicsit élénkebb színűek. A 6-8 literes kis akváriumot lágy, 4-8 nk° keménységű vízzel töltjük fel. Ebbe finom szálú élő növényt és ne műnövényt telepítsünk, mert magas testfelépítése következtében a műnövényen könnyen fennakad. Rendszerint másnap vagy harmadnap a nőstény lerakja halványbarna ikráit. Az ivadék 26-28 °C hőmérsékletű vízben 24 óra alatt kel ki. Három nap múlva felszívódik szikzacskójuk, és következő nap már eleségkeresésre indulnak. Erős fénytől takarással óvjuk őket. Egy-egy sikeres ikrázás eredménye 200-300 kishal. Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.