származási hely: Myanmar (Burma)
hossz: 2-3 cm
hőmérséklet: 24-26 Celsius
* Tudományos név : Danio margaritatus * Szinonímák: Celestichthys margaritatus, Microrasbora sp. galaxy * Magyar név: Galaxy razbóra, Gyöngy dánió * Csoport: Pontyfélék * Származás: Myanmar (Burma) * Testhossz: 2-3 cm * Természetes élőhely: Nagyon kis területen Hopong közelében az Inle tó keleti részén. * Viselkedés: Békés csapathal, hasonló méretű halakkal, vagy külön akváriumban tartsuk. * Táplálkozás: Mindenevő * Szaporítás: Elég könnyű, de még ritka * Medence: Minimum 30 literes * Halnépesség: 30 literre 6-8 hal * Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium. * Hőmérséklet: 24-26 °C * pH: 5,7-7,5 * Keménység: 8-12NK° Megjegyzés: Ezt a halat csak 2006-ban fedezték fel, de máris nagyon népszerű az akvaristák körében, köszönhetően gyönyörű színezetének és apró termetének. Tudományos neve már többször megváltozott, felfedezésekor Microrasbora sp. Galaxy-nak, később, 2007-ben további tanulmányozás után Celestichthys margaritatus-nak, majd végül 2008-ban DNS teszteknek köszönhetően Danio margaritatus-nak nevezték el, ami remélhetőleg már a végleges neve. A hímek színezete sokkal élénkebb: testük alapszíne világoskék, míg a nőstényeké fakóbb, kékes-zöld, és a hímek úszói is sokkal intenzívebb színűek. Testüket apró világos pöttyök díszítik, hátuk zöld színű, míg a nőstények hasi része sárgás-fehér. Kopoltyúfedőjük átlátszó. A hímek úszóin (kivétel a mellúszó) két párhuzamos fekete sáv fut végig, közte pedig élénkpiros színű, ez a minta a farokúszó alsó és felső részén is megtalálható. A nőstényeken ez a színezet keskenyebb. Íváskor a hímek színezete még erősebb lesz. Hasonlóan a többi dánió fajhoz, a tenyészpárt este tegyük ki a növényekkel sűrűn (pl. Jávai moha) teleültetett ivató medencébe. Az ikrákat a növények közé szórják, amelyek száma elérheti a 30-at is. A szülőket célszerű kivenni ezután az akváriumból. 24-25°C-on az ikrák 3-4 nap alatt kelnek ki. A kishalak színezete a 12. héttől kezd hasonlítani a szülőkére. A kishalakat kezdetben nagyon apró száraz eleséggel, később frissen kelt sórákkal etethetjük. Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.