származási hely: Dél-Amerika
hossz: 2-2,5 cm
hőmérséklet: 24-28 Celsius
* Tudományos név : Alestes longipinnis * Magyar név: Amanda lazac, parázslazac * Csoport: Pontylazacok * Származás: Dél-Amerika, Brazília * Testhossz: 2,5 cm * Természetes élőhely: A Rio das Mortes folyóban * Viselkedés: Békés természetű csapathal, amely jól társítható hasonló békés halakkal. * Táplálkozás: Minden megfelelő méretű eleséget elfogad, ciklopsz, grindál és vágott tubifex szerepeljen az étlapon, de elfogadják a szétmorzsolt száraz tápokat is. * Szaporítás: Elég könnyű. * Medence: Minimum 40 literes * Halnépesség: 40 literre 6-8 hal * Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium (törpe kardfüveket használhatunk), sötét talaj. * Hőmérséklet: 24-28°C * pH: 6-7,5 * Keménység: <15 NK° Megjegyzés: Az Amanda lazacot Amanda Bleher-ről nevezték el, aki nagy érdemeket szerzett Brazília faunájának, flórájának feltérképezésében. Színezete erősen hangulatfüggő, lehet világos piros és vörös. A has alatti úszó áttetsző, akárcsak a farokúszó vége. A hátúszón, amely mindig feszesen áll, egy fekete csík látható. A többi úszója gyengén vörös, még a kis zsírúszója is. A nőstények hasi oldala világosabb. A hímek színe mély rézvörös, míg a nőstények fakóbbak. Tenyésztése egyszerű, megfelel egy 5 literes akvárium is, csupán a kikelt kis halak indítóeleségéről kell gondoskodni. A lágy, 3 NK° keménységű, 6 pH értékű és 25-26 °C hőmérsékletű vízben másnap vagy harmadnap ikráznak. Szabadon ikrázók, Ikráikat finomszálú növények levelei közé rakják, amelyek száma 30-60. Íkrázás után célszerű a tenyészállatokat kivenni. Az ikrák 24-30 óra múlva kelnek ki, és további 4 nap múlva úsznak el. A kishalakat papucsállattal etethetjük az első héten, utána jöhet a frissen kelt sórák. A tenyésztés nehézsége abból fakad, hogy rendkívül kis eleséggel nevelhetők a kezdeti időben. Egyhónapos korukra elérik az 5-7 mm hosszúságot. Az adatok a diszhal.info honlapról származnak.